Kanser Alarmı Veren 15 Belirti

03 Temmuz 2017

KANSER ALARMI VEREN 15 BELİRTİ

Ülkemizde her yıl binlerce yeni kanser tanısı konuluyor ve bu oran her yıl giderek artıyor.Kanserde vücudun verdiği sinyalleri önemsemek ise erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşıyor. Peki kanserin belirtilerini biliyor muyuz? Liv Hospital Kanser Merkezi bilgilendiriyor

1.Ciltteki değişiklikler Derinizde yeni bir nokta fark ederseniz ya da “ben”iniz şekil değiştirir, boyutlarında bir değişiklik olursa bu cilt kanserinin habercisi olabilir. Vücudunuzda diğerlerinden farklı bir leke oluşursa hemen kontrol ettirmelisiniz. Gerekirse biyopsi ile şüpheli olan lekeleri alınarak test yapılar.

2.Hırıltılı öksürük Hırıltı öksürük genellikle geniz akıntısı astım, reflü veya bir enfeksiyona nedeniyle olur. Kanlı öksürüğünüz varsa ve özellikle sigara içicisiyseniz doktora görünmeniz gerekir. Ciğerinizdeki mukoza test edilerek üst batın ultrasonu çekilip akciğer kanseri kontrolünüzün yapılması gerekir.

3.Memedeki değişiklikler Memede olan tüm değişiklikler kanser değildir. Doktora gidip meme muayenesi yaptırmak çok önemlidir. Memenizde elinize gelen bir yumru, meme ucu değişikliği ve şekil bozukluğu, sertlik, kırmızılık ya da ağrı varsa mutlaka doktora gidin. Mamografi ve MR1, gerekli görülürse biyopsi yapılacaktır.

4.Şişkinlik Çok yemek yemiş olabilirsiniz. Stresten veya yaptığınız diyetten dolayı şişkinlik hissedebilirsiniz. Fakaat şişkinlik artıyor ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, kilo veriyor ve arka tarafınızda acı hissediyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Şişkinliğinizin nedeni yumurtalık kanseri olabilir. Doktoronuz pelvik testi yaparak nedeni öğrenecektir.

5.İdrar yaparken problemler Birçok erkek ileri yaşla birlikte idrarını yaparken üriner sıkıntılar yaşar. Bu genelde prostat kanserinin belirtisidir. İhmal etmeyin ve mutlaka doktora gidin.

6.Şişmiş lenf düğümleri Boynunuzda, koltukaltınızda ve vücudunda diğer yerlerinde minik yumrular varsa ve onlar, şiştiği zaman genellikle boğaz enfeksiyonu ve soğuk algınlığı ile mücadele ediyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Bunlar lenf kanseri belirtileri olabilir.

7.Tuvalette kan görmek Eğer her tuvalete gittiğinizde kan görüyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Kanlı dışkı şişmiş iltihaplı damarlardan gelen hemoridinizden kaynaklanıyor olabilir ya da kolon kanseri belirtisi olabilir.

8.Testislerde değişiklik Testislerinizde şişme veya yumru hissediyorsanız doktora görünmelisiniz. Yumrulardaki acı,  büyüme veya alt karında ağrı testis kanseri belirtisi olabilir. Doktorunuz ultrason ile değerlendirip tümör olup olmadığını söyleyecektir.

9.Yutma bozukluğu Soğuk algınlığı ve reflü bazı yutma sıkıntılarına neden olabilir. Ancak şikayetleriniz tedaviye rağmen düzelmiyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Yutma bozukluğu gırtlak kanseri belirtisi olabilir.

10.Normal olmayan vajinal kanama Regl dışında olan kanamaların fibrokist, doğum sonrası sıkıntılar gibi birçok nedeni olabilir. Eğer ilişki sonrası ve regl dışında kanamalarınız oluyorsa bu rahim, rahim ağzı  veya vajina kanseri belirtisi olabilir.

11.Ağız sorunları Ağızda çıkan küçük yaralar veya ağız kokusu her zaman ciddi bir soruna işaret etmez. Ama ağızda iyileşmeyen kırmızı veya beyaz lekeler var ise, yanaklarınızda yumrular ve çenenizde ağrılar oluyorsa ve sigara içiyorsanız bu belirtileri önemsemelisiniz. Bunlar ağız kanseri belirtileri olabilir.

12.Kilo kaybı Diyet yapıp egzersiz yapıyorsanız kilo kaybınızda sıkıntı yok.  Stresten veya tiroid problemleri de kilo kaybı yapabilir. Ama hiçbir çaba harcamadan aniden fazla kilo kaybetmek pankreas, bağırsak, yemek borusu veya akciğer kanseri belirtisi olabilir.

13.Geçmeyen ateş Ateş genellikle kötü bir şey değildir. Genelde vücudun bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. Ama geçmeyen ateş önemsenmelidir, kan veya lenf kanseri belirtisi olabilir.

14.Mide yanması veya sindirim bozukluğu Genelde stresten ve yeme alışkanlıklarımızdan dolayı mide ekşimesi yaşadığımız zamanlar olur.  Ama hazımsızlığınız ve mide yanmalarınız geçmiyorsa dikkatli olmak gerekir. Mide kanseri belirtisi olabilir.

15.Yorgunluk Birçok şey size yorgunluk verebilir ve genellikle önemsizdir. Fakat yorgunluk lösemi gibi bazı kanserlerin erken belirtisidir. Bazı kolon ve mide kanserlerinde fark edilemeyen kan kaybı olabilir ve bu oldukça yorgun hissettirir. Dinlenmenize rağmen yorgunluğunuz geçmiyorsa doktora başvurmalısınız.