Mide Kanserinde Ümit Verici Gelişmeler

10 Temmuz 2017

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 900 bin kişi etkileyen ve sinsi ilerleyen bir hastalık olan mide kanseri, en sık görülen kanserler içinde ikinci sırada yer alıyor.

Tanı nasıl konulur?
Mide kanseri genellikle sinsi başlayan bir hastalıktır, erken tanı ancak endoskopi taraması ile mümkündür. Bu kanserin çok sık görüldüğü Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde mide kanseri için endoskopi taraması programları vardır. Mide kanserinde erken tanı konulursa multidisipliner tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Bazı erken evre mide kanserlerinde tedavi başarısı neredeyse yüzde 100’e kadar ulaşır. Biraz daha ileri evre hastalıklarda ise ana tedavi, hastalıklı midenin cerrahi olarak alınmasıdır ama bunun yanında bazı kanser ilaçlarının ve veya ışın tedavisinin de kullanması gerekir. Mide kanserinin tanısı kolaydır ama tanıdan sonra neler yapılacağı hangi kılavuzların takip edileceğine ilişkin ikinci görüş alınmasında fayda vardır.
Mide kanserinde kırmızı alarm belirtileri nelerdir?
Kansızlık
Çabuk doyma
Karnın üst bölgesinde ağrı olması
Yutma güçlüğü

Risk faktörleri nelerdir?
Erkek cinsiyet
İleri yaş
Sigara ve alkol
Tütsülenmiş, tuzlanmış, kızartılmış yiyecekler
Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olmak
Genetik yatkınlık: Aile bireylerinde kanser olması
Mide polipleri
Helicobakteri enfeksiyon
B12 vitamini eksikliği
A kan grubuna sahip olmak
Atrofik gastrit hastası olmak

Tedavisi nasıl yapılır?
Mide kanseri tedavisindeki başarı hem kurumsal hem de cerrahi deneyimle yakından ilgilidir. Radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji, gastroenteroloji, cerrahi, beslenme uzmanı tedaviyi birlikte yürütmelidir, başarı ancak bununla mümkündür. Hücrenin tipine ve hastalığın evresine yanı vücutta yaygınlık derecesine bağlı olarak hangi mide kanseri tedavisinin daha önce yapılacağına karar verilir.  Mide kanseri hastalığında bazı hastalar ilk aşamada cerrahi tedaviye uygun olmayabilir. Bu hastalarda tam başarı sağlanması ve mümkün olan en başarılı sonucu elde etmek için önce ilaç ve/veya ışın tedavisi verildikten sonra ameliyat yapılması uygun olur. Bazı organlara sıçrama yapmış metastatik mide kanserinin bazı tiplerinde bireyselleştirilmiş hedefe yönelik tedavilerle yüz güldürücü neticeler de alınabiliyor.
Robotik cerrahiyle solunum fonksiyonları korunuyor
Midenin alınması sanıldığı kadar kötü bir durum değildir. İnsan midesiz yaşayabilir. Midesi alınmış insanın ömrü olumsuz etkilenmez. Ama ek vitamin ve mineral destekleri gerekebilir. Bu ameliyatları yaparken geleneksel olarak açık cerrahi veya şimdilerde olduğu gibi yoğunlukla küçük bir kamera eşliğinde küçük kesilerden ve deliklerden yapılan ameliyat tiplerini öneriyoruz. Son 10 yıldır bu alanda bir gelişme oldu ve robotik cerrahi de mide ve yutak kanserinde etkin biçimde kullanılmaya başlandı. Robotik mide ameliyatları hasta için solunum fonksiyonlarını daha iyi korunması, daha az ağrı, daha küçük kesi olduğu için daha erken günlük hayata dönüş gibi pek çok avantaj sağlıyor. Kanser sağaltım açısından başarısı etkin olduğu yapılan ön çalışmalarla gösterilmiştir.
MİDE KANSERİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Kanser riskini artıran çok tuzlu, tütsülenmiş, marine edilmiş gıdalardan uzak durun
Kısa zamanda yüksek ateşte pişirme gibi yöntemlerden kaçının
Günde en az 2-2.5 litre su için
Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun
Günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketmeyin
Fazla kırmızı et tüketimi, kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı için haftada en fazla yarım kilo kırmızı et tüketin, balık, tavuk, hindi gibi beyaz etler tercih edin
Bakla, kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi bitkisel proteinler tüketin
Şeker ve yağ tüketimini azaltın. Yemekleri az yağla pişirin. Et yemeklerini ise kendi yağıyla pişirin. Kızartma kavurma gibi yöntemler yerine haşlama buharda pişirme gibi yöntemleri tercih edin
Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyin
İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam buğday, tam çavdar, tam yulaf tercih edin
Anneanne yemekleri tüketin. Akdeniz tipi ya da anneannenizin pişirdiği geleneksel yemek tipini tercin edin
Sigara ve tütünden uzak durun
SICAK ÇAY VE SICAK YEMEK, YEMEK BORUSU KANSERİ NEDENİ
Yemek borusu kanseri (Özafagus), Türkiye'de de en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Genel sindirim sistemi kanserleri içinde yemek borusu kanseri oranı yüzde 5-6 iken Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu oran yüzde 20'leri buluyor. Bu da halkın sıcak çay ve çok tuzlu peynir tüketiminden kaynaklanıyor. Genel olarak herkes çayı demlikten boşaltır boşaltmaz içiyor. Hiç beklenmeden hemen içilmesi kanser riskini artırıyor. Bu da yemek borusu kanserine neden oluyor. Çayın ılıtılıp içilmesi gerekiyor.

Prof.Dr. Fatih Ağalar